Tips Design

Det gäller för dig att ha en snygg och lättanvänd design på din webbsida. Visst finns det färdiga mallar du kan använda dig av. Men det kommer inte spegla dig och din verksamhet och bli mer personlig. Då är det en fördel att kunna göra en egen design. Här kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen för en snygg design och att du får en design som du vill ha den.

Skissa upp

En stor fördel är att du först bestämmer vad för slags design du vill ha. Därför plocka fram papper och penna för att skissa upp hur du vill din design ska se ut. Eller så använder du ett bildbehandlings-program för att skapen en mer precis bild av din design. Detta gör att det blir enklare att du kan välja typsnitt, färger, layout med mera. Dessutom bör du tänka på vilka fält du har valt att ha på din webbsida – sidhuvud, sidofält till höger och/eller vänster och sidfot. På detta sätt kan du få en klar bild på hur din webbsida ska se ut.
Ett tips om du inte vet hur du ska göra är att gå in och titta på andra hemsidor på nätet. Eventuellt hur din konkurrenter har lagt upp sin design på deras hemsida. Hitta det som är bra och dåligt och arbeta utifrån det när du skissar upp din design

Användarvänligheten

Hur användarvänlig en webbsida är a och o, den aspekten kommer alltid först och kommer påverka hela helheten. Det kan vara till exempel valet av färger och att de hänger ihop, men framför allt att det inte blir för många färger vilket blir ett enda blurr.
En färg kan du använda för att förstärka ett objekt eller element. Exempelvis en ansökknapp, som i sin tur får besökaren att rikta in sig på de viktigaste delarna av webbsidan. Det gäller att skapa och hitta en balans mellan en snygg design och användarvänligheten.

Länkar

Vill du ha länkar så välj ett som lyfter fram

dessa. Det kan vara genom att den understruken. Det brukar länkar oftast vara för att människor förknippar understruken text som en länk. Eller så använder du en annan färg som också anses vara ett bra sätt att framhäva en länk. Därefter gäller det att aktivera länken, vilket innebär att när besökaren klickar på länken så hamnar denna där som länken hänvisar till.

Färgvalet

Att inte ha för många färger gör at webbsidan får en klarhet och enkelhet. Bakgrunden kan vara vit med en svart text. Detta gör att texten blir mycket lättare att läsa och en enkel färgsättning gör att webbsidan får ett mer seriöst intryck. Men det betyder inte att designen behöver vara tråkig, redan en enda väl utvald och placerad bild kan gör hela sidan mycket uttrycksfull. Rubriker och länkar kan till exempel vara i andra färger än svart, detta gör att de gångar besökarens blick och sticker ut.
Ett bra sätt för designen är att ha 2-3 huvudfärger som du använder. Svart och vitt räknas inte in då, eller inte olika nyanser av grått. En huvudfärg kan vara den färg som du har i loggan, vilket hjälper till att loggan smälter mer in på webbsidan. Dessutom utöver huvudfärgen kan du använda ljusare nyanser på större ytor, som exempelvis bakgrundsfärg i en tabell. Glöm inte spara vilka huvudfärger och nyanser du använder för att kunna göra ändringar vid ett senare tillfälle.

Bilder

Bilder har en stor betydelse för designen. Dessa ger en känsla för hela webbsidan. När du väljer bild bör du tänka på vilka färger som finns i bilden och hur de passar in på din sida och design. Ett bra ställer för bilder kan vara till exempel att vara högst upp i innehållet på första sidan eller i sidhuvudet om du vill bilden ska visa sig på alla undersidor också. Även sidfälten kan vara bra att lägga bilder, men då bör bilden ha någon typ av funktion för bilden – förklarar något i texten, en nyhet.
Produktbilder har en väsentlig del av för designen. Lägg bilder på den produkt eller tjänst som du erbjuder på din webbsida. Vilket gör att besökaren kan få en förklaring på vad din webbsida handlar om.
Utfyllnadsbilder kan ibland vara nödvändigt och dessa har i regel inte något alls med dina produkter eller tjänster. Men du kanske vill förmedla en speciell känsla eller stämning eller rent av ge lite inspiration till dina besökare. Det kan vara svårt att hitta bilder. Men det finns olika bildbanker på nätet som du kan leta efter passande bilder. Det finns både gratis bilder och bilder som du kan köpa.
Utöver det bör du tänka på att färgerna och vilken känsla bilden förmedlar och att den passar in i designen. Det kan vara viktigt att beskära bilden rätt också, speciellt i sidhuvudet, så du får rätt dimension på helheten. Till exempel om du tänker lägga bilden i sidhuvudet bör den beskäras så den är tillräckligt bred och inte för hög.
Känner du dig tveksam och du tycker det verkar svårt så kontakt oss på Morgan Walin Layout så ska vi se till att du får den hjälp du behöver!